11 май- Ден на Шумен

 

С провеждане на "Урок по родолюбие" и ритуал по издигане знамето на Шумен малките смехорани отбелязаха празника на своя град

 

 

 

 

 

Посрещане на Баба Марта

 

 

"Баба Марта днес разнесе
пълна кошница с цветя
и на всеки на ръката
връзва някаква мечта."
Честита Баба Марта!
Във весел празник се превърна посрещането на Баба Марта в детската градина. За него децата се подготвиха от рано. В своите мартенски работилнички те рисуваха, апликираха, усукваха бели и червени конци и подготвиха пролетна украса.
Баба Марта донесе мартенички, разказа увлекателно легендата за цветовете на мартениците, пожела на децата да са здрави и усмихнати, а те я поздравиха с много стихотворения и песни.
Благодарим на г-жа Златина Асенова и НЧ " Пробуда" за гостуването в детската градина и им пожелаваме здраве и благоденствие!
 
 
 
 
 
 

Кукеровден в ДГ "Смехорани"

 

 

На Кукеровден, с много шум и олелия, при децата в ДГ "Смехорани" дойдоха кукерите от кукерска група "Арапи" към НЧ "Просвета", кв. Макак.
Огромно БЛАГОДАРЯ на г-н Самуил Илиев, със съдействието на когото децата съпреживяха емоциите на традицията и се срещнаха на живо с нея!
 
 
 
 
 

Бабинден

 

"Бабинден" днес се нарича,
баба си всеки много обича,
но и го празнуват жените
с толкова обич в очите,
които поемат детето,
първи в ръцете си меки....
За празника Бабинден децата от ДГ "Смехорани" се потопиха в магията на народния празник, тачен от векове и засвидетелстваха почит, уважение към бабите-акушерки.
С много песни, стихотворения и танци малките смехорани отправиха поздрави, обич и признателност и към своите любими баби.
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Участие в коледен концерт

 

 

Малките коледари и сурвакари от IV група " Мечо Пух" се включиха в празничния концерт "Коледен сън" на II ОУ "Д-р П. Берон", който се проведе на 22.12.2022 г.в ДКТ "В. Друмев", град Шумен. В духа на изконните български народни традиции в навечерието на Коледа и Новата година, децата изпълниха песни, танци и наричания за здраве, благополучие и берекет. Пожеланията им бяха топло посрещнати от публиката и от директора на училището, г-н П. Павлов, който сърдечно благодари и ги дари с чудни дари, както повелява традицията.